Παρασκευή 8 Μαρτίου 2013

ΗΠΑ : ΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΘΑ ΟΠΛΟΦΟΡΟΥΝ


8/3/2013

Οι δάσκαλοι των σχολείων της Νότιας Ντακότα θα επιτρέπεται στο εξής να οπλοφορούν για να προστατεύουν τους μαθητές τους, με βάση νόμο που επικυρώθηκε από τον κυβερνήτη Ντένις Ντούγκαρντ.

Το μέτρο αυτό θα ισχύει από την 1η Ιουλίου και θα καλύπτει τους εκπαιδευτικούς και όλα τα μέλη του προσωπικού των σχολείων.

Να σημειωθεί ότι οι δήμοι δεν είναι υποχρεωμένοι να οπλίζουν τους δασκάλους και δεν θα υποχρεώνουν τους δασκάλους να οπλοφορούν. Η απόφαση για τον αν θα οπλίζονται οι εκπαιδευτικοί πρέπει να λαμβάνεται σε δημόσια συνεδρίαση.

Πάντως, για να φέρουν δάσκαλοι και προσωπικό όπλα θα πρέπει αρχικά να περάσουν από εκπαίδευση, παρόμοια με αυτήν που κάνουν οι δυνάμεις ασφαλείας της πολιτείας.

«Στις αγροτικές περιοχές (και η Νότια Ντακότα έχει πολλές) η αστυνομία συχνά απέχει πολλά χιλιόμετρα από τα σχολεία. Στις ζώνες αυτές, τα σχολεία μπορεί να επιθυμούν να έχουν ένοπλους φρουρούς», εξήγησε ένας εκπρόσωπος του κυβερνήτη.

Ο νόμος -ήδη από τη φάση της συζήτησης- έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας η οποία εξηγεί ότι -πέρα από το να κάνει τα σχολεία πιο επικίνδυνα- θα βάλει όπλα στα χέρια ανθρώπων που δεν έχουν την κατάλληλη εκπαίδευση να απαντούν σε εκτατές ανάγκες.

Ο νόμος υιοθετήθηκε σε μια περίοδο που στις ΗΠΑ συζητείται έντονα το θέμα της οπλοκατοχής και των περιοριστικών όρων που θα πρέπει να επιβληθούν, μετά τη σφαγή στο Νιουτάουν του Κονέκτικατ, στις 14 Δεκεμβρίου, όπου ένας νεαρός ένοπλος σκότωσε 20 παιδιά και 6 γυναίκες.

Η NRA, το πανίσχυρο λόμπι ένωση υπέρ της οπλοκατοχής, ζητά να τοποθετηθούν ένοπλοι φρουροί στα σχολεία, ένα μέτρο που έχει ήδη εγκριθεί σε ορισμένες περιοχές του Τέξας και του Οχάιο, προκαλεί όμως και εντονότατες αντιδράσεις. Η Νότια Ντακότα είναι η πρώτη πολιτεία που παίρνει μια τέτοια απόφαση.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press, ΑΠΕ/Reuters


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου