Σάββατο 25 Μαΐου 2013

Οργή σε Κίνα και Ν.Κορέα



Πολεμική αναγκαιότητα οι «γυναίκες ανακούφισης» λέει ιάπωνας πολιτικός




Τόκιο, Ιαπωνία
Οι δηλώσεις του εθνικιστή δημάρχου της Οσάκα, ο οποίος υποστήριξε ότι το σύστημα των στρατιωτικών πορνείων που εφάρμοζε η Ιαπωνία κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο «ήταν μια αναγκαιότητα» προκάλεσαν οργή και αποτροπιασμό προκάλεσαν στην Κίνα και την Νότιο Κορέα και επανέφεραν στην επικαιρότητα ένα από τα εγκλήματα πολέμου που διέπραξαν οι ιαπωνικές δυνάμεις στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Ο οποιοσδήποτε μπορεί να καταλάβει ότι το σύστημα των ‘γυναικών ανακούφισης’ [έτσι αποκαλούνταν ευφημιστικά οι γυναίκες που ωθούνταν καταναγκαστικά στην πορνεία] ήταν απαραίτητο για να παρέχεται ξεκούραση στο πλήθος των ανδρών που διακινδύνευαν τη ζωή τους μέσα σε μια θύελλα από σφαίρες» φέρεται να δήλωσε ο Τόρου Χασιμότο. 

«Την εποχή εκείνη ήταν ένα απαραίτητο σύστημα ώστε να διατηρείται η στρατιωτική πειθαρχία», πρόσθεσε.

Οι ιστορικοί υπολογίζουν ότι τουλάχιστον 200.000 γυναίκες (ενδεχομένως και περισσότερες) υποχρεώθηκαν να γίνουν κλειστούν στα πορνεία του ιαπωνικού Αυτοκρατορικού Στρατού πριν και κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Το 1993, η τότε ιαπωνική κυβέρνηση είχε παραδεχτεί ότι ο στρατός είχε υποχρεώσει πολλές γυναίκες να κλειστούν σε στρατιωτικά πορνεία και ζήτησε συγγνώμη για αυτό.

Οργή και καταδίκη

Η Κίνα, όπου οι μνήμες της ιαπωνικής επιθετικότητας παραμένουν βαθιά χαραγμένες, κατήγγειλε τις δηλώσεις.

«Η στρατολόγηση δια της βίας των γυναικών ανακούφισης ήταν ένα σοβαρό έγκλημα του ιαπωνικού μιλιταρισμού την εποχή εκείνη. Πρόκειται για προσβολή στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και ένα σοβαρό πρόβλημα που αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Χονγκ Λέι, εκφράζοντας την αγανάκτηση του Πεκίνου για τους ιάπωνες πολιτικούς οι οποίοι «προκάλεσαν δημοσίως την ανθρώπινη συνείδηση και την ιστορική δικαιοσύνη».

Ο Λέι επέκρινε και το ότι ο ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε είχε φωτογραφηθεί δίπλα σε μαχητικό με τον αριθμό 731. Είναι ο αριθμός της διαβόητης Μονάδας 731, στην οποία, κατά τη διάρκεια του πολέμου, γίνονταν αποτρόπαια ιατρικά και βιολογικά πειράματα πάνω σε αμάχους, παρόμοια με αυτά που γίνονταν στα ναζιστικά στρατόπεδα.

«Το πώς η Ιαπωνία αντιμετωπίζει το παρελθόν της, θα καθορίσει το μέλλον της. Οι ασιάτες γείτονές της και η διεθνής κοινότητα περιμένουν να δουν τι επιλογές θα κάνει η Ιαπωνία», κατέληξε.

Σύμφωνα με νοτιοκορεατικά μέσα ενημέρωσης, η Σεούλ κάλεσε επίσης το Τόκιο να ζητήσει συγγνώμη για το σχόλιο του δημάρχου.

Την τελευταία περίοδο, και καθώς οι σχέσεις του Τόκιο με την Κίνα και τη Νότια Κορέα είναι τεταμένες λόγω εδαφικών διεκδικήσεων, η ιαπωνική κυβέρνηση προσπαθεί να υποβαθμίσει δηλώσεις που έχουν γίνει για την περίοδο του πολέμου από τα ίδια τα μέλη της, συμπεριλαμβανομένου και του πρωθυπουργού Άμπε. 

Ο γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου Γιοσιχίντε Σούγκα απέφυγε πάντως να σχολιάσει ευθέως τις δηλώσεις του Χασιμότο.

«Η στάση της κυβέρνησης, όπως το έχουμε ξαναπεί, είναι ότι λυπόμαστε βαθιά όταν σκεφτόμαστε τα απερίγραπτα δεινά όσων έζησαν την περίοδο του πολέμου», είπε ο Σούγκα, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση του Άμπε έχει την ίδια άποψη για το θέμα των γυναικών αυτών με τις προηγούμενες ιαπωνικές κυβερνήσεις.

Σε κάθε περίπτωση, δεν είναι η πρώτη φορά που οι δηλώσεις του λαϊκιστή Τόρου Χασιμότο προκαλούν αντιδράσεις

Ο δήμαρχος της Οσάκα είναι συνιδρυτής του μικρού Κόμματος Ιαπωνικής Παλινόρθωσης, με το οποίο ο Άμπε σχεδιάζει να συνεργαστεί για να προωθήσει τα συντηρητικά πολιτικά σχέδιά του, όπως η αναθεώρηση του μεταπολεμικού ειρηνιστικού συντάγματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου